Tuesday, 6 April 2021

PENGALAMAN CABUT GIGI BONGSU HORIZONTAL

 

 hehe seramkan dgr, apetah lagi bila kita yg kena lalui. jadinya persiapan sebelum nak cabut gigi, kita baca dulu pengalaman2 orang lain.


Alhamdulillah pada saat cerita ni ditulis, adelah hari kedua selepas operation minor oral surgery (MOS) utk diri kita sendiri.

Step yg dilalui sepanjang day 1 decide nak teruskan MOS adelah

1) amek cuti, utk ke Dental Specialist Research Tower UM , Petaling Jaya

Alhamdulillah, datang sebelum jam 8am, dapat no yg ke 8 walk in hehe

Naik ke tingkat 2, utk pendaftaran, 

bayaran RM5 utk pendaftaran. Hanya boleh guna online transaction

E-wallet Touch n Go , QRPay and beberapa lagi, cash tak diterima. Senang jugak, takpayah withdraw duit byk2 nak bayar tawwww.

 Settle pendaftaran, guna no giliran yang sama tadi, utk mula dengan jumpa doktor. Yg ni kena tunggu lama sikit tapi tak sampai setengah jam gitu pon. Bila doktor dah panggil, masuk bilik doktor, kena start dgn kumur2 dulu. selama seminit, buat kiraan senyap2 dari no 1 hingga 60, kira mcm dah seminit lh tu haha pastu boleh buang.

Pastu doktor pon start tengok2, ouhhh gigi ade impacted wisdom katanya.

Dia pon suggest untuk ke Klinik Bedah Mulut , bangunan bersebelahan dengan tempat doktor sekarang ni, tingkat 1.

Doktor yg sama juga tlg tentukan bila xray nak dijalankan.

jadinya dapat buat xray pada pkul 10am.

masa kat xray ni person charge ade tanya, ade pakai subang ? gigi palsu? cabut semua kalau ada. hahaha lepastu dia tanya dah kawen? tgh pregnant ke? mungkin xray ni bahaya utk ibu2 mengandung agaknya.

okay settle xray, kena tunggu utk check up dgn doktor bedah mulut. dekat sini amek masa 1-2 jam juga nak selesai semuanya.

bila dah masuk jumpa doktor bedah, doktor decide tarikh utk buat minor oral surgery. jangan takut, buat ajer. sebab nya bukan kita sorang yg kena lalui. dah berduyun2 org lain merasai dan mereka okayyyy saja. hehehe 

dah dapat tarikh utk MOS iaitu pada 5 April 2021 hari Isnin.

2) amek cuti, utk buat Minor Oral Surgery.

sampai sebelum jam 8am, sebab dah ade appointment, dapat no giliran yg ke 2. hehehe

pegi ke pendaftaran dulu, buat bayaran RM5. macam biasa kena guna online transaction sajer.

lepas dah register, terus pegi kat klinik bedah n Alhamdulillah dapat jumpa semula doktor yg sama yg sebelum ni. diorang kan byk doktor kat situ haha kena redha jelh jumpa dgn mana2 doktor.

yg paling best, bayaran cuma RM200 saje utk MOS dekat sini.

tambahan RM20 utk PPE (staff nak guna sepanjang procedure) dan RM13 utk ubat-ubatan.

Sepanjang pembedahan tu, amek masa dalam sejam juga nak siap semuanya. ade dengar bunyi drill mcm potong grill besi bunyi dia. hahaha

Gigi kita ni sampai pecah 4 bahagian . takpelah, asalkan dia keluar. 

kita cabut gigi geraham belah kiri atas dan bawah. mula2 doktor tutp dulu mata kita dgn kain, memang takkan nampak apa2 pon, agak selesa juga lah.

sambil2 doktor godek2 gigi kita, kita takyah fokus kt cabut gigi, fikir jer bende apa yg paling best pernah jadi dalam kehidupan kita. mungkin feeling tu membantu juga utk semua kerja selesai dgn cepat. hahaha memudahkan urusan cabutan. hehe

pastu dah settle cabutan, ade jahitan sikit, sebab ade potong gusi ke cemana tah kan. ade banyak video kat youtube kalau nak gi tengok.


pastu tadaaa settle dah. bila bangun dari tempat baring, terasa lemah lutut jugak lah. ingatkan rasa kuat hebat tak takut 😆 rupanya tidak ya. ade jugak perasaan cuak tu wakakaka.

Lepas pembedahan, gi amek ubat n buat bayaran RM200+RM20+RM13 total cuma RM233 saje untuk keseluruhan pembedahan ni. bayaran secara online sajer, masa ni kita bayar guna QRPAR, settle tekan2 QRPAY, bagi kat kaunter no reference sebagai record diorang.

sepatutnya farmasi hospital bagi ubat tahan sakit yg paling kuat namanya CELECOXIB . tapi takde stock, jadinya dia sarankan utk kita pegi beli kat mana2 farmasi.

pastu dapat balik dalam pukul 11am sampai umah. sebelum tu singgah farmasi beli ubat tahan sakit dulu. memang kat  farmasi KAISAR tu bagitahu kalau tanpa surat doktor, ubat tu takkan dijual. hebat kan. punya dahsyat ubat tu.

jadinya dalam pukul 11am tu terus makan ubat tahan sakit paling kuat tu. Alhamdulillah harini hari ke2, masih takde rasa sakit melampau. makan bubur buatan sendiri pon rasa enakkkk banget.

dekat farmasi hospital ade dapat ubat paracetamol utk 2 minggu, dgn utk kumur2 macam listerine gituu.

dah start gosok gigi juga harini, hari ke2 selepas pembedahan, cuma bahagian sebelah kiri yg kena bedah ni tak gosok pon hahaha 

pastu, yg kumur2 tu, belah kiri cuma lalukan je air tu, tak kumur2 pon. macam telengkan kepala belah kiri, supaya air tu kena kt bahagian operation. haa gitu lah. taktau lah betul ke caranya, asalkan tak berasa sakit. yg sakit pon kita jugak tanggungnya haha

dapat MC 3 hari, hari pertama dikira dari tarikh pembedahan.

Makan bubur supaya tak perlu kunyah2. 

boleh mandi macam biasa. hari pertama seleas operation, tido malam pon lena jer. hukhuk

lepasni kalau sakit lagi, nak terus makan CELECOXIB jer, sebiji ubat tu harganya RM4.90 you alls.

tapi ubat tu terkawal, tak tahu kalau org yg takde surat doktor mcm mana nak beli ubat tu.


keseluruhannya, memang puas hati buat MOS dekat  Dental Specialist Research Tower UM, Petaling Jaya. tak ramai orang pon, tempat duduk sentiasa ada. Alhamdulillah

Yg jadi doktor nya adelah bekas pelajar UM sendiri. semestinya terlatih. pada kadar harga yang sgt sgt berpatutan.

oh ya, selepas 7 hari dari tarikh pembedahan, dapat new appointment utk cabut benang kt tempat jahitan. so kita punya turn pada 12 April 2021 nanti. Moga2 segalanya dipermudahkan.Taksabar nak makan2 tanpa ada sangkut2 lagi kt celah gigi geraham tu. hehehe


Thursday, 13 August 2015

"JOY REVFA SOFIA" FOUNDER OF GORGEUOS JUICE BY MERVE



MARI KENALI SIAPAKAH 
JOY REVFA SOFIA?


Untuk tempahan / pertanyaan:

SMS / WHATSAPP 016-6572962

'The Beauty Spells' : GORGEOUS JUICE BY MERVE

Terokai Dunia Baru anda bersama

 

Untuk tempahan / pertanyaan:

SMS / WHATSAPP 016-6572962




'The Beauty Spells'


Beauty Never Fades


Dengan perubahan menakjubkan dalam masa 2 minggu!
Kembalikan keremajaan kulit anda yang mulus dan putih gebu dalam masa yang singkat. Bukan sahaja dapat mencantikkan kulit, malah mengandungi pelbagai khasiat dan diperkaya dengan makanan sunnah untuk tubuh badan bersama 9x kuasa formula terbaik untuk kecantikan dan kesihatan.
Pasti ramai yang cemburu dengan cantikmu itu!

Memperkenalkan keajaiban "THE BEAUTY SPELLS" produk kecantikan dan kesihatan pertama dari MERVE yang dimiliki oleh Merveilles Cosmetic Group Berhad iaitu GORGEOUS JUICE Supplement Instant Drink (minuman kesihatan segera) untuk kesihatan dan kecantikan wanita mahupun lelaki. Minuman kesihatan setiap hari yang berperisa buah Delima (Pomegranate Extract) dan mengandungi sejuta khasiat buah delima yang terkenal dengan kebaikan tubuh badan serta mencantikkan kulit. "Buah Syurga" ini juga dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit dan mengandungi antioksidan yang terunggul.

Sebelum menjaga kecantikan luaran, kita haruslah menjaga kecantikan dan kesihatan dalaman dulu, supaya tidak kelihatan kusam, tidak bermaya dan sentiasa bersemangat..barulah wajah kelihatan berseri-seri dan kecantikan anda semakin terserlah.

Mengandungi formula Collagen, Vitamin C, Stem Cell, Bearberry, Pearl Powder dan Diamond Water dan diperkayakan juga dengan ekstrak makanan sunnah iaitu Pomegranate Extract (Buah Delima), Dates Extract (Kurma) dan Bee Pollen (Debunga Lebah). Amalan pengambilan gabungan ekstrak makanan sunnah ini bukan sahaja mampu menjadi pemangkin kepada kesihatan terunggul, malahan membantu kita memperoleh keberkatan dengan mengamalkan makanan sunnah dalam kehidupan seharian, Insya-Allah.

Bukan sahaja packaging kotak sengaja dicipta kelihatan seperti sebuah Buku Misteri Fairy Tales ia juga seakan-akan Mantera Kecantikan yang amat menarik ditambah pula rasa yang sangat sedap dengan pati buah delima yang segar dan berkhasiat. Mengandungi 10 botol untuk satu kotak dan pastikan anda minum 2 botol sehari. Sila dapatkan 6 kotak untuk pengambilan selama sebulan. Doktor pakar kulit juga mengakui bahawa formula-formula yang digunakan amat mujarab dan berkesan mempercantikkan lagi kulit anda.
Untuk tempahan / pertanyaan:

SMS / WHATSAPP 016-6572962

kalau suka boleh lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...