Saturday, 12 November 2011

Teringat Masa Aku Ambil SPM dulu ;)

Tak berapa nak ingat bila tarikh spm 2010.. 20 November eh? tahlaaa...
Macam biasa lah. paper first jeh mesti bahasa malaysia kan? Waktu ni memang cuak lah. sebab first time nak masuk periksa kan.. padahal masa buat tuh, ape pun tak ingat.. rasa cam exam biasa je ponnn... (mungkin sebab aku duduk dalam kelas, bukan dewan -,-)





Aku dulu amik sains stream. jadi ada lah belajar bio, kimia, fizik sikit2 (sikit lah sgt kan =.=) waktu spm dulu paper yang biasa2 ni (bm,bi,math,agama,sejarah) takda nak risau sangat. (tapi bukan dapat semua A pun =.=)Bila mula je paper tough2, baru rasa tak boleh nak tido malam. Asal malam je rasa nak pegi belajar lagi.. padahal dah penat sangat kot waktu tuh..... ape yang aku buat sampai penat tuh pun aku taktau lahh... LOL



Paper tough pertama yang kena hadap ialah ADD MATH. ada yang kata add math senang .. ade jugak yang kata add math  susah (aku lah tu) Seriouslah.. bagi aku add math ni susah waktu mula2 belajar.. yg function je reti buat. yang lain tak ghetiii aiiii.... tapi disebabkan kakak aku kata, add math senang, aku try jugak cari kat mana senang nye tuh.. hahahhaaha .. ok godek2 past year, jumpe! bentuk soalan sama je... kau tinggal hafal macam mana nak jawab... okeh! waktu spm memang bengang gile... add math kan boleh pilih2 soalan mana yang kita nak jawab, mana yang taknak jawab... sekali keluar satu soalan WAJIB jawab (sepatutnya tu soalan pilih2 nak jawab ke taknak, kalau mengikut past year lah kan) aku dah confirm yang ni tak reti jawab.. memang aku takmo jawab pun soalan tu waktu buat latihan pun aku takmo buat.. hahahaha padan muke aku! dapat lah kau B kat situ.... aku rasa kalo aku buat soalan yang aku tak reti tuh, boleh kot dapat A ??? hahahahaha




Pastu paper yang lain-lain aku tak ingat sangat... tapi aku ingat waktu paper fizik! yang ni memang aku retiiiii (bluek) belambak kot! aduhaiiii, aku dah bajet dah ni harap lulus je lah.. jgn failed sudah... alih2 memang betul pun lulus je aku dapat =.='' aku kesian kat cikgu yang mengajar aku fizik ... penat2 dia ngajar, lembab jugak aku waktu exam ape pun tak retiii.. hahaha sayangnyaaa~ Hmmm waktu dapat result, aku gi jumpe cikgu yang ajar aku fizik nih... Belum sempat aku buat pape, ciktu tu dah tanye "boleh saya tengok result awak?" hahaha dengan pantas nye aku jawab , tapi fizik saya D ;) *sengihsengih* cikgu kata, "takpaaaaaa, kalau waktu exam awak rasa susah nak buat, berbaloi lah dengan apa yang awak dapat"
kemainnn kau cikgu bagi nasihat sedap hati.. taktau nak sedapkan hati aku ke ataupun cikgu nak sedapkan hati dia sendiri.. kuikui... berakhirlah kisah fizik....




Kimia pulak, aku tak bazeet lah pulak dapat B =.= tetiba dapat B. Alhamdulillah..... guru kelas aku cikgu kimia... dia yang ajar kitorang.. punye lah penyabar cikgu nih... perangai anak murid semua gaya monyett pun dia boleh sabarrrrr je lg... hehehehe Dia kata kelas kitorang dia ajar yang paling best! hehe kitorang pun rasa cikgu ajar yang palinggg best ;) cececeyyy!




Bio pulak last paper, malam sebelum paper bio, aku boleh bantai tengok amazing race asia pulak kul 2 pagi.. gasak lah esok nya bio memang dia tanya amazing race tuh sape yang menang kann.. hahahaha nak wat cemana, dapat lah ko C+ sebaik C+..... aku pun taktau mana datang markah bio aku... ape aku belajar, bukan aku ingat dah sekarang nih,, hihi kuang ajo kan aku. dapat ilmu semata-mata untuk exam... tak elok amalkan benda nih... kita kalau nak belajar, biarlah ingat apa yang kita belajar... jadi pengajaran buat kita untuk masa akan datang (kemain yakin bercakap, ape yg belajar kat universiti pun ko dah lupa kan)




Bila habis je paper bio tuh. balik rumah terus buanggg semua buku,,  kemas rak buku kasi CLEARRR! satu barang pun aku tak tinggal.. termasuk buku kakak aku pun aku lempar =,= hihi
pastu ade junior datang mintak buku, aku cakap aku dah bagi orang lain. padahal aku dah buang. tapi betul lah ade jugak buku aku bagi orang, tapi aku bagi sape aku pun tak ingat. semoga buku2 aku tu berguna untuk kau orang yg guna tuh ye :p





Sekarang dah tiba masa nye untuk budak tahun 1994 pulak kena amik spm ;) bende yang sama je diorang akan lalui.. aku doakan semoga diorang berjaya.. berjaya naikkan nama sekolah aku yang orang kata cume bagus sukan je -,- tapi takpe, aku bangga dapat sekolah situ.. kalau tak sekolah situ, takde lah aku perabih duit minyak bapak aku duk ulang alik antar amik aku dari sekolah. heheheehe




Last but not least (amboi!) , spm tu sekali je buat, takde repeat repeat.. aku dulu kalau tak, paling teruk spm aku pun mak aku suruh belajar jadi nurse -,- sebaik lah tak seteruk tu spm aku sampai kena jadi nurse.. hehe eh tadi mcm nak abes tetiba ade sambungan lagi -,- spm boleh repeat lagi, bulan julai tahun depan. kau mahu repeat ? tak payah! sambung diploma je... yeee, semoga otak korang yang nak amik spm nih macam buku.. ape nak semua ade. kalau nak otak macam google, jangan lupe rebus laptop sekali dengan modem internet, minum semua benda tuh. sekian,,, selamat mencuba ! (den guwau yo)



Friday, 11 November 2011

Pengalaman Budak Baru (mungkin ada part)

ENTRY TANPA GAMBAR

Dah lama tak cerita pasal diri sendiri (sebelum2 nih penah eh cerita pasal diri sendiri? =.=)
walaupun dapat banyak kutukan kalau kita cerita pasal diri sendiri. tapi aku tetap gagahkan hati menulis untuk taktau sape yang baca LOL



Dah hampir 5 bulan aku kat uitm kedah (5 bulan mende! dah habis semester 1 dah) baru aku dapat kongsi cerita.. tu pun sebab aku kebosanan taktau nak buat ape dah sepanjang cuti semester ni. tapi cuti semester ni lah yang paling best bagi aku.. tak sama rasanya dengan cuti sekolah... sebab cuti semester ni lah kita boleh rehat habis-habisan.. lepas ni bila dah sambung part 2 balik mesti lagi bertambah sibuk kan? lagipun cuti sekolah dah ade dalam kalendar.. semua orang tahu bila sekolah akan cuti.TAK SURPRISE lah kalau macam tuh! hikhik



buat permulaan.. aku nak kongsi pasal mula2 aku datang uitm dulu.. nostalgik betul aku rasa...



sebelum aku nak berangkat ke kedah. aku dah siapkan mental. aku cakap kat diri sendiri, orang pertama yang aku jumpa kat kedah tu nanti, dia lah yang akan jadi kawan aku... aku pegi sana dengan tak kenal sapa-sapa. taktau ape yang aku akan belajar. barang-barang nak belajar pun aku tak bawak. aku cume bawak barang-barang yang aku guna waktu spm dulu je (sadis betul)




aku sampai uitm dalam pukul 12 tengahari. prosedur dia senang je. masa sampai dalam uitm (still dalam kereta) ada orang bagi kunci bilik. dia kata family boleh naik bilik, tapi pukul 3.30 semua dah kena turun.. so, masa tu aku cuma ade lebih kurang 2 jam lebih je untuk mengemas. Kebanyakan barang-barang yang aku bawak bukan aku yang kemaskan masuk almari. tapi kakak ipar dan kakak dia yang tolong kemaskan barang2 aku. aku rasa terharuuu sangat. kalau takda diorang agaknya takdalah baju kurung aku tergantung elok guna hanger. takde lah meja belajar aku berbalut semua. nak tunggu aku yang buat? haremmm! ;)




Bila dah nak pukul 2 lebih macam tu, aku turun gi makan kat dewan makan. bila pandang je makanan yang ada aku dapat rasa macam tak sedap. bila dah makan, memang betul pun tak sedap =,= masin. sampai sekarang pun (sebelum cuti sem) makanan kat dewan makan tu tetap masin T___T



Dah habis makan, student baru ni semua kena beratur kat satu tempat ni (parking amende tah) kat depan pejabat kolej (kat sini jugaklah ada sukan kolej buat.hewhew) bila waktu beratur ni lah aku jumpa kawan aku yang sampai sekarang aku still kawan dengan diorang lagi ;)





kami sama-sama tak mahu kena panas waktu tuh, jadinya kitorang berteduh bawah bumbung tempat parking kereta....... dekat sini lah aku jumpa chan dengan liyana (diorang kawan dari sekolah lagi) ... mula2 perkenalan memang sekor nama pun aku tak ingat. tetiba datang pulak lagi sorang (lara berrie) dia ni lagi tak boleh blah. kelam kabut semacam je. tetiba dia tanya waktu orientasi kena pakai tudung ke (aku pun taktau waktu orientasi kena pakai tudung..haha) macam ni je lah cara kitorang berjumpa masa mula2 tuh. pastu duduk sekali sepanjang orientasi 7 hari tuh :) sampai sekarang still kawan dengan diorang lagi.. hehehe





lagipun kitorang satu kelas, jadi nya memang senang lah nak rapat. tapi sebenarnye bukan satu kelas. waktu nak bahagikan kelas, kitorang dapat kelas lain2. kecuali aku dengan chan. kitorang dapat kelas sama. koordinator kata, kitorang boleh tukar ikut suka sama suka ;) jadinya liyana dengan lara pun cari lah orang nak tukar... jadilah kami satu kelas KBM1121C :) next semester pun kelas yang sama.. cuma tukar 1C kepada 2C. ye lah kan dah naik sem 2 dah.. hehe




Bila ingat2 balik , sekejap je masa berlalu~ aku dengan kawan-kawan sekolah menengah pun dah banyak lost contact (aku dah tak tukar2 nombor mcm dulu lg tau).. lagi2 semenjak aku dah takda fb ni.. harap2 mereka semua berjaya dalam bidang masing :)




p/s : spm aku teruk (tp ade yg kata tak teruk sgt.terima kasih bagi semangat.) sebab tu aku pilih uitm. kalau spm aku bagus, dah lama aku masuk matrik. hehehe

Thursday, 10 November 2011

PESANAN UNTUK CALON SPM 2011


pejam celik pejam celik dah nak setahun aku habis spm... sekejap je masa berlalu... huhuhu

Sekarang dah tiba masa orang lain pulak rasa macam mana aku rasa dulu ;)

takda lah pesanan sangat pun... tapi cuma nak bagitahu benda2 penting yg tak sempat aku nak buat dulu =.=

1. buat chill je.. (tipu) hahaha ye lah.. aku dulu nervous sgt. sampai byk buku2 ygtak sempat aku nak habiskan *alasan

2. paper first bm kan? kalau korang yg selalu rasa masa tak cukup nak buat karangan, takde idea nak tulis apa waktu trial aritu.... jgn bimbang.. wktu spm tu nanti waktu paling tenang jeee.. semua orang akan senyap.. mmg lain rasa nya dengan exam2 yg biasa...bila dah tenang tu, banyak idea yg datang mencurah2... cari key point.. jgn terpesong. hehehe

3. pasti ada gap antara paper 1 ngan paper 2 kan? waktu ni korang tolong lah jgn balik rumah.. walaupun 2 3 minit je... waktu2 ni lah yg sangat berguna.. bincang dengan kawan pasal next paper.. bukan bincang pasal paper yang dah lepas tuh...

4. makan bila ada masa untuk makan.. hehehe jangan tahan lapar waktu buat periksa.. tak baikk okeh! susah nak fikir kalau perut duk berkeroncong jeh...

5. INGAT! bawak slip exam, pencil case, handphone ;) , IC pun penting... pastu tolonglah datang awal...... 

6. Salam mak ayah.... kalau ade nombor fon cikgu yang mengajar tu lagi baik.. pagi2 sebelum nak buat exam tuh minta restu ngan cikgu...

7. Jangan lupa berdoa..

8. Ingat untuk berjaya.. buat sehabis baik yang boleh.. jangan buat cincai2.. sekali seumur hidup je exam nih... lepas dah habis periksa tuh memang rasa lega sangat2!! :D hahaha

9. jangan cuba2 jeling2 jawapan orang sebelah... buat tambah cuakk je.. tak percaya,,, try lah nanti ;) LOL

ini je kot yang mampu aku fikir... kalau ada lagi nanti bisa ditambah ;)

orang kata, kalau spm tahun lepas dah susah.. tahun ni senang.. entah lahhh.. yg penting, kalau belajar, senanglah.. kalau tak belajar tu yang jadi susah T_______T

SEMOGA BERJAYA jawab peperiksaan dengan jayanya.. hoyeaaah! :)

kalau suka boleh lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...