Saturday, 3 December 2011

KITA TAK SELAMANYA HARUS BERGANTUNG HARAP PADA KAWAN


ini kisah yang terjadi antara kita. aku yakin, ramai antara kita yang lalui bende ni.

benda ape?

alaaah, kita ni mana lah boleh buat semua bende sorang2 kan. tak bergerak bende tu kalau kita nak buat sorang2.

contohnya macam nak buat rumah, mana ada orang buat rumah sorang2. mesti akan ada group untuk siapkan rumah tu.

TAPI!

sampai bila kita nak mengharapkan orang je yang buatkan semua benda untuk kita?
sampai bila kita nak biarkan diri kita ditindas oleh manusia di sekeliling kita.

lagi2 bila dah duduk jauh dari family. semua benda yang kita nak buat, orang terdekat yang tahu, cuma kawan kita.

Jangan lah pulak kita memperbodohkan kawan2 yang ada tu untuk kepentingan kita sendiri kan?

Cuba move on alone tengok. boleh tak hidup? kalau boleh bagus lah.. kalau tak boleh. kita kena cuba untuk lakukan nya. Tak semua benda kawan2 dapat tolong.

Macam mana nak berjaya kalau kita sendiri yang malas nak lakukan sesuatu untuk berubah.

ingat!

Orang lain tak boleh ubah diri kita, selain kita yang berubah untuk kebaikan diri sendiri ;)

BM112 <-- bagi kehidupan baru kat aku ;)


             hehehe tak tau cmne nak mula +.+

dulu mula2 aku nak masuk uitm , byk info yg aku carik.. pasal environment kat uitm kedah tuh.. pasal kos aku.. subjek yg aku akan belajar... bape lama aku kne blaja.... mcm2 lah... byk group kt fb yg aku join... semata2 nak tau pasal ape yg aku amik ni jalan yg betul ke tak.heh.

kat uitm aku amik kos pengurusan bank / bank management / banking *dan nama2 yg seangkatan LOL

masa mula2 dpt kos ni mmg tak jangka yg aku akan dpt bende ni. uhuhuu tp takpe aku try jugak. mmg jauh terpesong dari sains stream yg aku amik masa spm.. 

kalau dgr dari ckp2 org, DIORG kata kos aku tak best . susah nak dpt keje.. sebab takkan semua graduan nak pegi serbu bank kan? LOL aku pun mcm ape je.. kuat kan hati jugak nak pegi... padahal ade je tawaran matrik. tp takmau gi matrik.. matrik lagi susah kot +.+ (padahal org lain pun lalui bende yg same.sigh)

masa aku nak masuk dulu aku dah search dah serba sikit pasal kos aku ni. tapi tak byk info pun :( mai aku plak yg tolong kasikan info yg dulu2 tu aku tercari2 :p

 SUBJEK2 YANG BELAJAR (part 1)

1. FUNDAMENTAL OF MANAGEMENT (MGT)
    
    mula2 belajar subjek ni rasa susah ya amat! dah lah kne membaca. buku2 yg ade cume tulisan je (takda gambar) +.+ sampai ada budak kelas aku kata, kalau buku mgt ni mcm komik, dah lama dia baca kasi abes LOL 
Mana tak nye, 1st kuiz je dah teruk nak mamp....... sebaik dpt lecturer baik.... dia suruh kitorg repeat kuiz.. yg repeat nye tuh lg senang (mana tak senang nye duk copy org sbelah sbelah. ahaha) Tapi bila dah lama2 belajar, rasa senang pulak.. ye lah kan dah abes semua bende dlm buku tu kita blaja... waktu nak exam mmg kne revise balik je lah...  semua ni in english.. jawab exam pun in english... hhehehe

2. INTRODUCTION TO ACCOUNTING
     
    yg ni pun masa mula2 belajar dulu susahhhhnyaaaa! ishh bila fikir2 balik rasa kelakar pun ade :p subjek ni org kata sama je mcm spm.. aku mana lah tahu.. ape yg aku nak pesan... jgn takut untuk belajar benda baru.. tak semua susah macam apa yang kita bayangkan.. duduk asrama lagi best.,.. belajar dengan kawan2 sampai tengah malam.. gunakan kawan2 tu dengan sebaik mungkin.. tak baik gunakan kawan untuk kepentingan kita je.. tapi kalau untuk kepentingan bersama TAKPEEE! hahahaha

3. BUSINESS MATHEMATICS

memang tak dinafikan, ni lah subjek paling senang antara yang lain2 subjek tuh.... tapi matematik nih aku minaaat sangat. tak heran lah kalau aku kata ianya senang . LOL T__T semua topik yang belajar dalam subjek ni penuh dengan macam mana nak kira duit... tapi fun lah belajar.. dapat pulak lecturer baikk :) aku pernah nak lawan lecturer, pasal formula yang kena guna.. akhirnya aku kalah sebab aku yang salah formula T__T malu kau kat situuu.. ahahaha.. tp untung lah jugak, lepas tu ade kuiz keluar soalan yang sama... boleh jawab! THANK YOU MISS :)))))

4. BEL120 (aku tak ingat nama penuh subjek nih)
yang ni sama je macam english spm.. cuma takde bahagian novel..... dia punya test ada 3... listening test, grammar test dengan speaking test.. hahaha tu jeh dia punye test... tapi carry mark paling banyak wooo!!!! part carry mark lah budak2 kelas aku jatuh... termasuk dengan aku aku sekali jatuh T__T kalau sapa2 waktu spm dulu english dia tak belajar sangat.. sama lah waktu kat u ni pun... bukan belajar sgt.. pegi kelas tengok movie... lecturer yang pasang... tak pahammmmmm.. pastu aku pegi kelas bawak sebatang pen je... lagi tak pahaaammmmm T__T

5. ASAS AKIDAH ISLAM (CTU)

ni pulak satu2 nya subjek yang belajar dalam bahasa melayu... sama jugak macam spm dulu... cara nak jawab kena jawab dalam esei yang panjang berjela.. markah 10 +.+ hihihi tapi overall semua ok... tak susah sangat... yang penting baca buku..... baca nota lecturer bagi.... kalau taktau jawapan... tolong lah tulis yang selogik mungkin.. hehehehe

6. KESATRIA NEGARA

hehe yang ni paling kelakar... kau orang yang dulu malas nak pergi berkawad bagai waktu sekolah tu takpe kan? cikgu tak marah kan? yang nih BENDE WAJIB OKEH! semua kene terlibat.. kau tak datang kawad kau repeat! mau kene repeat?? hahaha lebih baik dtg weyy! senang je.. waktu exam jurulatih yang bagi jawapan.. ape nak lagi? hahaha


Inilah serba sedikit tentang apa yang aku belajar waktu sem 1 kat uitm kedah... dengan gpa 3.67 Alhamdulillah DL... walaupun tak capai target 3.7 kan.. tak pa lah... aku nak jadi mcam hanis zalikha ;) pandai, lawaaa.. semua nye lah.. and! aku baru tahu yang elia (jejari runcing) pun amek kos yang sama dengan aku.. hahahaha
















Saturday, 12 November 2011

Teringat Masa Aku Ambil SPM dulu ;)

Tak berapa nak ingat bila tarikh spm 2010.. 20 November eh? tahlaaa...
Macam biasa lah. paper first jeh mesti bahasa malaysia kan? Waktu ni memang cuak lah. sebab first time nak masuk periksa kan.. padahal masa buat tuh, ape pun tak ingat.. rasa cam exam biasa je ponnn... (mungkin sebab aku duduk dalam kelas, bukan dewan -,-)





Aku dulu amik sains stream. jadi ada lah belajar bio, kimia, fizik sikit2 (sikit lah sgt kan =.=) waktu spm dulu paper yang biasa2 ni (bm,bi,math,agama,sejarah) takda nak risau sangat. (tapi bukan dapat semua A pun =.=)Bila mula je paper tough2, baru rasa tak boleh nak tido malam. Asal malam je rasa nak pegi belajar lagi.. padahal dah penat sangat kot waktu tuh..... ape yang aku buat sampai penat tuh pun aku taktau lahh... LOL



Paper tough pertama yang kena hadap ialah ADD MATH. ada yang kata add math senang .. ade jugak yang kata add math  susah (aku lah tu) Seriouslah.. bagi aku add math ni susah waktu mula2 belajar.. yg function je reti buat. yang lain tak ghetiii aiiii.... tapi disebabkan kakak aku kata, add math senang, aku try jugak cari kat mana senang nye tuh.. hahahhaaha .. ok godek2 past year, jumpe! bentuk soalan sama je... kau tinggal hafal macam mana nak jawab... okeh! waktu spm memang bengang gile... add math kan boleh pilih2 soalan mana yang kita nak jawab, mana yang taknak jawab... sekali keluar satu soalan WAJIB jawab (sepatutnya tu soalan pilih2 nak jawab ke taknak, kalau mengikut past year lah kan) aku dah confirm yang ni tak reti jawab.. memang aku takmo jawab pun soalan tu waktu buat latihan pun aku takmo buat.. hahahaha padan muke aku! dapat lah kau B kat situ.... aku rasa kalo aku buat soalan yang aku tak reti tuh, boleh kot dapat A ??? hahahahaha




Pastu paper yang lain-lain aku tak ingat sangat... tapi aku ingat waktu paper fizik! yang ni memang aku retiiiii (bluek) belambak kot! aduhaiiii, aku dah bajet dah ni harap lulus je lah.. jgn failed sudah... alih2 memang betul pun lulus je aku dapat =.='' aku kesian kat cikgu yang mengajar aku fizik ... penat2 dia ngajar, lembab jugak aku waktu exam ape pun tak retiii.. hahaha sayangnyaaa~ Hmmm waktu dapat result, aku gi jumpe cikgu yang ajar aku fizik nih... Belum sempat aku buat pape, ciktu tu dah tanye "boleh saya tengok result awak?" hahaha dengan pantas nye aku jawab , tapi fizik saya D ;) *sengihsengih* cikgu kata, "takpaaaaaa, kalau waktu exam awak rasa susah nak buat, berbaloi lah dengan apa yang awak dapat"
kemainnn kau cikgu bagi nasihat sedap hati.. taktau nak sedapkan hati aku ke ataupun cikgu nak sedapkan hati dia sendiri.. kuikui... berakhirlah kisah fizik....




Kimia pulak, aku tak bazeet lah pulak dapat B =.= tetiba dapat B. Alhamdulillah..... guru kelas aku cikgu kimia... dia yang ajar kitorang.. punye lah penyabar cikgu nih... perangai anak murid semua gaya monyett pun dia boleh sabarrrrr je lg... hehehehe Dia kata kelas kitorang dia ajar yang paling best! hehe kitorang pun rasa cikgu ajar yang palinggg best ;) cececeyyy!




Bio pulak last paper, malam sebelum paper bio, aku boleh bantai tengok amazing race asia pulak kul 2 pagi.. gasak lah esok nya bio memang dia tanya amazing race tuh sape yang menang kann.. hahahaha nak wat cemana, dapat lah ko C+ sebaik C+..... aku pun taktau mana datang markah bio aku... ape aku belajar, bukan aku ingat dah sekarang nih,, hihi kuang ajo kan aku. dapat ilmu semata-mata untuk exam... tak elok amalkan benda nih... kita kalau nak belajar, biarlah ingat apa yang kita belajar... jadi pengajaran buat kita untuk masa akan datang (kemain yakin bercakap, ape yg belajar kat universiti pun ko dah lupa kan)




Bila habis je paper bio tuh. balik rumah terus buanggg semua buku,,  kemas rak buku kasi CLEARRR! satu barang pun aku tak tinggal.. termasuk buku kakak aku pun aku lempar =,= hihi
pastu ade junior datang mintak buku, aku cakap aku dah bagi orang lain. padahal aku dah buang. tapi betul lah ade jugak buku aku bagi orang, tapi aku bagi sape aku pun tak ingat. semoga buku2 aku tu berguna untuk kau orang yg guna tuh ye :p





Sekarang dah tiba masa nye untuk budak tahun 1994 pulak kena amik spm ;) bende yang sama je diorang akan lalui.. aku doakan semoga diorang berjaya.. berjaya naikkan nama sekolah aku yang orang kata cume bagus sukan je -,- tapi takpe, aku bangga dapat sekolah situ.. kalau tak sekolah situ, takde lah aku perabih duit minyak bapak aku duk ulang alik antar amik aku dari sekolah. heheheehe




Last but not least (amboi!) , spm tu sekali je buat, takde repeat repeat.. aku dulu kalau tak, paling teruk spm aku pun mak aku suruh belajar jadi nurse -,- sebaik lah tak seteruk tu spm aku sampai kena jadi nurse.. hehe eh tadi mcm nak abes tetiba ade sambungan lagi -,- spm boleh repeat lagi, bulan julai tahun depan. kau mahu repeat ? tak payah! sambung diploma je... yeee, semoga otak korang yang nak amik spm nih macam buku.. ape nak semua ade. kalau nak otak macam google, jangan lupe rebus laptop sekali dengan modem internet, minum semua benda tuh. sekian,,, selamat mencuba ! (den guwau yo)



Friday, 11 November 2011

Pengalaman Budak Baru (mungkin ada part)

ENTRY TANPA GAMBAR

Dah lama tak cerita pasal diri sendiri (sebelum2 nih penah eh cerita pasal diri sendiri? =.=)
walaupun dapat banyak kutukan kalau kita cerita pasal diri sendiri. tapi aku tetap gagahkan hati menulis untuk taktau sape yang baca LOL



Dah hampir 5 bulan aku kat uitm kedah (5 bulan mende! dah habis semester 1 dah) baru aku dapat kongsi cerita.. tu pun sebab aku kebosanan taktau nak buat ape dah sepanjang cuti semester ni. tapi cuti semester ni lah yang paling best bagi aku.. tak sama rasanya dengan cuti sekolah... sebab cuti semester ni lah kita boleh rehat habis-habisan.. lepas ni bila dah sambung part 2 balik mesti lagi bertambah sibuk kan? lagipun cuti sekolah dah ade dalam kalendar.. semua orang tahu bila sekolah akan cuti.TAK SURPRISE lah kalau macam tuh! hikhik



buat permulaan.. aku nak kongsi pasal mula2 aku datang uitm dulu.. nostalgik betul aku rasa...



sebelum aku nak berangkat ke kedah. aku dah siapkan mental. aku cakap kat diri sendiri, orang pertama yang aku jumpa kat kedah tu nanti, dia lah yang akan jadi kawan aku... aku pegi sana dengan tak kenal sapa-sapa. taktau ape yang aku akan belajar. barang-barang nak belajar pun aku tak bawak. aku cume bawak barang-barang yang aku guna waktu spm dulu je (sadis betul)




aku sampai uitm dalam pukul 12 tengahari. prosedur dia senang je. masa sampai dalam uitm (still dalam kereta) ada orang bagi kunci bilik. dia kata family boleh naik bilik, tapi pukul 3.30 semua dah kena turun.. so, masa tu aku cuma ade lebih kurang 2 jam lebih je untuk mengemas. Kebanyakan barang-barang yang aku bawak bukan aku yang kemaskan masuk almari. tapi kakak ipar dan kakak dia yang tolong kemaskan barang2 aku. aku rasa terharuuu sangat. kalau takda diorang agaknya takdalah baju kurung aku tergantung elok guna hanger. takde lah meja belajar aku berbalut semua. nak tunggu aku yang buat? haremmm! ;)




Bila dah nak pukul 2 lebih macam tu, aku turun gi makan kat dewan makan. bila pandang je makanan yang ada aku dapat rasa macam tak sedap. bila dah makan, memang betul pun tak sedap =,= masin. sampai sekarang pun (sebelum cuti sem) makanan kat dewan makan tu tetap masin T___T



Dah habis makan, student baru ni semua kena beratur kat satu tempat ni (parking amende tah) kat depan pejabat kolej (kat sini jugaklah ada sukan kolej buat.hewhew) bila waktu beratur ni lah aku jumpa kawan aku yang sampai sekarang aku still kawan dengan diorang lagi ;)





kami sama-sama tak mahu kena panas waktu tuh, jadinya kitorang berteduh bawah bumbung tempat parking kereta....... dekat sini lah aku jumpa chan dengan liyana (diorang kawan dari sekolah lagi) ... mula2 perkenalan memang sekor nama pun aku tak ingat. tetiba datang pulak lagi sorang (lara berrie) dia ni lagi tak boleh blah. kelam kabut semacam je. tetiba dia tanya waktu orientasi kena pakai tudung ke (aku pun taktau waktu orientasi kena pakai tudung..haha) macam ni je lah cara kitorang berjumpa masa mula2 tuh. pastu duduk sekali sepanjang orientasi 7 hari tuh :) sampai sekarang still kawan dengan diorang lagi.. hehehe





lagipun kitorang satu kelas, jadi nya memang senang lah nak rapat. tapi sebenarnye bukan satu kelas. waktu nak bahagikan kelas, kitorang dapat kelas lain2. kecuali aku dengan chan. kitorang dapat kelas sama. koordinator kata, kitorang boleh tukar ikut suka sama suka ;) jadinya liyana dengan lara pun cari lah orang nak tukar... jadilah kami satu kelas KBM1121C :) next semester pun kelas yang sama.. cuma tukar 1C kepada 2C. ye lah kan dah naik sem 2 dah.. hehe




Bila ingat2 balik , sekejap je masa berlalu~ aku dengan kawan-kawan sekolah menengah pun dah banyak lost contact (aku dah tak tukar2 nombor mcm dulu lg tau).. lagi2 semenjak aku dah takda fb ni.. harap2 mereka semua berjaya dalam bidang masing :)




p/s : spm aku teruk (tp ade yg kata tak teruk sgt.terima kasih bagi semangat.) sebab tu aku pilih uitm. kalau spm aku bagus, dah lama aku masuk matrik. hehehe

Thursday, 10 November 2011

PESANAN UNTUK CALON SPM 2011


pejam celik pejam celik dah nak setahun aku habis spm... sekejap je masa berlalu... huhuhu

Sekarang dah tiba masa orang lain pulak rasa macam mana aku rasa dulu ;)

takda lah pesanan sangat pun... tapi cuma nak bagitahu benda2 penting yg tak sempat aku nak buat dulu =.=

1. buat chill je.. (tipu) hahaha ye lah.. aku dulu nervous sgt. sampai byk buku2 ygtak sempat aku nak habiskan *alasan

2. paper first bm kan? kalau korang yg selalu rasa masa tak cukup nak buat karangan, takde idea nak tulis apa waktu trial aritu.... jgn bimbang.. wktu spm tu nanti waktu paling tenang jeee.. semua orang akan senyap.. mmg lain rasa nya dengan exam2 yg biasa...bila dah tenang tu, banyak idea yg datang mencurah2... cari key point.. jgn terpesong. hehehe

3. pasti ada gap antara paper 1 ngan paper 2 kan? waktu ni korang tolong lah jgn balik rumah.. walaupun 2 3 minit je... waktu2 ni lah yg sangat berguna.. bincang dengan kawan pasal next paper.. bukan bincang pasal paper yang dah lepas tuh...

4. makan bila ada masa untuk makan.. hehehe jangan tahan lapar waktu buat periksa.. tak baikk okeh! susah nak fikir kalau perut duk berkeroncong jeh...

5. INGAT! bawak slip exam, pencil case, handphone ;) , IC pun penting... pastu tolonglah datang awal...... 

6. Salam mak ayah.... kalau ade nombor fon cikgu yang mengajar tu lagi baik.. pagi2 sebelum nak buat exam tuh minta restu ngan cikgu...

7. Jangan lupa berdoa..

8. Ingat untuk berjaya.. buat sehabis baik yang boleh.. jangan buat cincai2.. sekali seumur hidup je exam nih... lepas dah habis periksa tuh memang rasa lega sangat2!! :D hahaha

9. jangan cuba2 jeling2 jawapan orang sebelah... buat tambah cuakk je.. tak percaya,,, try lah nanti ;) LOL

ini je kot yang mampu aku fikir... kalau ada lagi nanti bisa ditambah ;)

orang kata, kalau spm tahun lepas dah susah.. tahun ni senang.. entah lahhh.. yg penting, kalau belajar, senanglah.. kalau tak belajar tu yang jadi susah T_______T

SEMOGA BERJAYA jawab peperiksaan dengan jayanya.. hoyeaaah! :)

Friday, 21 October 2011

TWEET LEFT - NO MORE FACEBOOK!

HAHA


kalau nak pape

cari lah aku kat twitter

SEARCH - masazimah

http://twitter.com/#!/masazimah

aku pun taktauu apesal nak deactivate facebook

kesian cikgu2 skola aku *dan2 :D

blogger pun mcm dah gile

waktu aku tgh taip ni boleh pulak bnde tempat nak taip yg lip lap lip lap tuh xde

ni aku taip pun main agak2 je

sebaik tulisan nak keluar.

ok lah 2 je aku nk ckp

byeee! :)

btw, tima kasih laa sape2 yg sudi left mesej kt chatbox tuh. lame dah aku tak layan korang. hihih jahat aku ni :D

Monday, 2 May 2011

Perkara yang Aku Takut Terjadi Nanti

gambar : dunia ku gelap. tp masih ade cahaya. tak percaya sila zoom

1. dah nak start sambung belajar, tapi tak tahu dekat mana

2. nanti terpisah dengan keluarga. kalau sedih macam mana?

3. jadi makhluk asing *culture shocked* macam mana?

4. duduk rumah rasa selamat. bila keluar, macam tak selamat 

5. duduk jauh dari ayah mak, takda duit malu nak minta. kalau dekat rumah boleh minta je sukahati

6. sembahyang tak sempurna

7. boleh ke aku adapt hidup tanpa keluarga

8. Qaisara sape nak jaga

24. baju kurung takde banyak T.T

25. dan lain2

phewwww banyak nyee. laju je aku taip semua ni.. haha
tu lah yang aku duk fikirkan *kadang2*

persoalan yang hanya aku sendiri mampu jawab

aku percaya

kalau ke mana kita pergi 
jangan sesekali lupa tuhan
tuhan sentiasa ada dengan kita

itulah pesanan cikgu yang aku sentiasa ingat

tapi aku selalu lalai

aku juga takut

akan terus lalai selamanya

apekah alasan kalau aku lalai 
malah 
lupa keluarga aku

salahkan takdir?

itulah yang orang kita selalu lakukan *typikal

huh

aku tak risaukan pasal bopren. kalau ade jodoh antara aku dengan dia. terima kasih Ya Allah
kalau ditakdirkan dia untuk orang lain. terima kasih Ya Allah


Monday, 25 April 2011

Kalau Lah Aku Minta

gambar : sekadar renungan
kalau lah aku minta

WANG

pasti dapat

kalau lah aku minta

KERETA

pasti dapat

kalau lah aku minta

sebuah jam G-SHOCK

pasti dapat

kalau lah aku minta

NOKIA E-series

pasti dapat

tapi tu semua cuma 

KALAU LAH AKU MINTA

ape yang lebih penting

doakan kesejahteraan family aku

kawan2 aku

cikgu2 aku

dan

semoga

kehidupan aku

selepas ni

akan bertambah baik

dari semalam.


semoga diberkati.


errrrkkkkkkkk. takde duit, susah jugak nak teruskan kehidupan. ye dak?



D I A L O G

permulaan

masuk kereta cek mirror

bukan tengok cermin! 

JELING cermin

masuk gear

tak tekan clutch tu!

pegang stering jangan kuat sangat

clutch!

clutch!

terus je

depan, belok kiri

pusing habis!

kemudian
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

saya ni banyak cakap, 

tak tahu lah orang suka ke tak -_____-

tapi awak buat saya sampai terdiam.

hukhuk

Friday, 22 April 2011

KENAPA aku tak suka IM chat kat facebook!


ni memang masalah!
taktau ape pasal
aku je ke yang tak suke IM chat ni?

pekejadah nama menatang ni pun aku taktau..
main tibai je kasi nama IM chat (haha)

sebab yg pertama
BOSAN

contoh

dia send dulu

hyeee

2 saat

5 saat

tetiba kau off

hmmm aku dah terbaik mengarang ayat. kau pegi off pulak. ok lah. mungkin kau tak off tu tapi connection slow kan?

tu yg bosan tu...huh

sebab kedua
(aku skip)

sebab ketiga
elok2 tengah duk berchat-chat (dah macam cacat aje bunyik)
tetiba kau hilang
kau diaaammmm je. mana kau pegi haaa?
ni yang buat aku bengkek ni. baru nak kenal2 lebey sikit kau sombong kan.
belaah lah kau. UNFRIEND terus. (haha)

yang paling best kot
aku memang tak suka stick dengan satu bende je. byk bende lain aku nak buat selain layan kau dekat IM tu..
tu yang aku malas nak guna IM chat tu...
selalu aku appear offline. (haha)


kalau nak pape, wall aku terbentang luas untuk kau cerita ape2 kat aku.. huhuhu

much love muaaah!


**sekarang tukar segala perkataan 'kau' kepada 'aku' dan 'aku' kepada 'kau'
sebab kita lebih kurang sama jeee tak suka IM chat tu kan? huhuhuuhuuu




Thursday, 14 April 2011

TAK DAPAT PUN TAWARAN SAMBUNG BELAJAR

ini serius!

sampai sekarang ni aku tak dapat ape2 tawaran sambung belajar lagi pun
kalau ade pun dari IPTS yang cerita pasal kelebihan kolej diorang

aku tahu ni pun sebab ramai kawan2 kat FB update status diorang pasal dapat sambung belajar dekat sekiansekian


yang ni kene interview dulu.. 
aku pun tak faham macam mana.. 
ni kira nye kalau dia pegi interview pastu pass interview tu kira dia dapat lah kos ni yerk? camtu ey??
ABES KALAU DIA TAK PEGI INTERVIEW NI kira dia tak dapat masuk u lah?
ke ade jugak peluang dia untuk dapat kos lain..
sebab kat UPU kan kita pilih 8 kos.
ade yang kene interview dulu.. ade jugak yg takde...

korang tau kalau interview tu dia tanya ape?? ade pengalaman tak? huhu
ni untuk kos seni bina ukur bahan amende taahhh -__-



yang ni pulak dapat overseas.. 
tapi dia tak tahu lg nak pegi ke tak.. 
tunggu sponsor kot..



yang ni plak dah konfem dia dapat.. kos farmasi kat KPJ.. 
Alhamdulillah tu memang cita-cita dia..
semoga dia dapat adapt ape yg dia belajar nanti. amin...




hehe yang ni. aku pun dapat T.T
tapi aku tak pergi kot.. entah.
mak aku pun taktahu aku dapat kos ni kat KTAC.. hehehe


ade jugak kawan2 lain yang dah sambung study diorang..

tinggal lah aku je masih tunggu peluang aku kat IPTA
kalau ade rezeki
dapat lah

kalau takde
.
.
.
aku pun tak tahu nak buat pe.. huhuuuuuu


oh aku ade entry best

ni cerita pasal secretary

kalau sape2 minat boleh lah baca pengalaman dia


kalau ade sesape yang amik nurse
boleh tak cerita kat aku pasal nurse ni? 
huhuuu kalau rajin, buat lah entry cerita pasal nurse2 ni yerkk. hehe

aku doakan kawan2 semua semoga berjaya.. kat korang jugak.. semoga berjaya dalam ape2 je yg korang buat... 

senyuuuummmm ----> (:




p/s : status tu mungkin kau punya. aku pinjam ye.. hehe


kalau rajin klik lah iklan ni

Monday, 11 April 2011

.cerita.pasal.kawan.


kau ade kawan?
aku takde kawan
padan muka aku kan



haha ade ke yang nak mengaku dia takde kawan?

dari segala ape yang kita buat, mesti kita perlukan seseorang
konon2 nak jadikan teman lah kan
tapi berapa ramai yang bersyukur sebab dia ada kawan

ade yang ramai kawan
ade yang tak ramai kawan

jangan nak tipu lah kalau cakap takde kawan langsung
mungkin silap sendiri
kita yang tersangkut dengan berkawan cuma seorang je
kira boleh kawteam cuma aku dengan dia je

bukan ape
memang susah nak pilih kawan sekarang ni
yang tak se bulu
yang kuat sosial nya
yang haram j perangai nye

semua ni kalau boleh kita nak elakkan
tapi
bukan senang kan



Selamat tinggal kawanku
Tak mudah aku pergi
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini


yes. aku mengaku
kecik2 lagi aku seorang yang
bongkak sombong takbur riak
semua tu lah yang tak baik

memang aku ni kalau cakap suka sakitkan hati orang
aku pun tak perasaan. nasib baik kau bagitahu kan? haha

aku bercerita pasal kau ni
bukan lah aku taknak kawan dengan kau lagi
tapi

kita dah tak macam dulu
selalu ke sana sini bersama

mungkin kalau ade masa
kita boleh jadi macam dulu lagi

kau kene tahu yang bukan aku seorang je kawan kau
lepas ni macam2 orang lagi yang kau akan jumpa

aku harap kau pandai2 lah pilih kawan nanti ye
tak kisah lah kau nak berkawan dengan orang baik mahupun jahat

tapi yang penting kau tak jahat kan

selalu dengar tak

kalau baik, pasti dapat yang baik

kau kene faham
kalau kita nak yang baik, kita mesti jadi baik dulu
baru lah dapat yang baik

kalau lah semua orang amalkan benda ni
pasti takde orang jahat
kesian pulak kat polis takde keje. hehe


korang dengar dah lagu dina feat zizan?

aku syor kan korang pergi lah dengar

best woooo!

jom baca entry best 


Walau ku pergi sayangku 
Dalam jiwaku ini
Kaulah cintaku yang kekal

kalau baik hati tolonglah klik iklan ni. haha

Thursday, 7 April 2011

burger MURAH paling sedap MAMPU MILIK

aku nampak ni macam tak sedap jeee


haa hamek kau besar gedabak gambar burger aku letak <3 sape peminat burger kat sini? 

ni kalau cik epal nampak burger ni mesti terus hilang niat dia nak diet ni kan.. hehe


al kisah nye macam ni.. 

aku dengan ayah aku otw nak pegi hospital.. waktu pagiii buta lg waktu ni.. dah sampai bawah (rumah kat atas kete kat bawah) aku cakap dengan ayah aku nak makan.. pastu nampak lah gerai burger niii..
perghh sape penah nampak gerai burger bukak pepagi? ade korang penah jumpe? mesti tak penah kan.. kalau mcD ke kepsi ke tu lain cite ah sebab tu bukan kategori GERAI ye adik2 <3
aku pun ape lagi.. minta bapak aku beli kan.. aku bantai mintak 3 ketul burger..
sebab aku fikir macam tak cukup je kalau satu.. perghh gila tamak aku kan.. haha aku bukan makan sorang lah.. aku makan 3 ke 4 org mcm tu..

masa burger tu tengah masak.. aku pun tercongokk je kat depan gerai burger tu.. aku nampak lah papan tanda harga kat situu.. aku tak nampak lak harga burger yang lain.. aku cuma nampak satu harga jee.. RM2.20 satu burger ni.. dah lah besar gedabak burger nii.. kira berbaloi ah dengan harga rm2.2o tu kaann?
ni alamat nye aku nak bagi 

GERAI WAK MAN
area lindungan.. sebelah klinik..
cuba ah search google.. gerai ni agak femes gak ah..
aku dah search td..

lepas dah dapat burger aku ni, aku pun makan ah dengan mak ayah dengan maksu aku.. perghhh tak cukup bhaii 3 ketul burger kitorang melantak.. ni mesti semua kebulur tu yang tak cukup tu.. 

pastu tetibe aku rasa macam ade vibrate je kat tangan... 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


RUPA RUPA NYA AKU MIMPI -__-'

mana lah ade jual burger pepagi buta.

buat ape lah pulak aku pegi hospital pagi2 buta.

lagi takley beelaah tetiba maksu aku ade dalam cerita..

huaarghh sungguh tak logik punye mimpi

ade ke sesape yang pegi search gerai tu? huahua TAK WUJUD weyy!

tu lah lain kali jangan banyak tido sangat. kan dahh . sabor je lah~



kalau rajin tolong lah klik iklan ni. mcm2 ade <3

Thursday, 3 March 2011

Pengalaman Bersama Dua Orang Bayi Comel Selama 4 Hari 3 Malam


entry dimulakan dengan gambar :) malas buat ayat mukadimah terus aku nak cerita pasal dua orang bayi comel ni !

diorang ni lah yang aku jaga selama ni. ceyyy tipu. selalu jaga sorang je.. lagi sorang tu terpaksa jaga ^_^

mey aku kenal kan dulu. yang belah kiri (dalam gambar.senyum) namanya Qaisara Damiana and yang lagi satu tu (muka berlagak) namanya RizQ MaliQe..

cerita nya bermula macam ni :-

JUMAAT  25 Feb 2011

macam biasa Qaisara datang pukul 9 pagi... kadang2 datang tu dah mandi.. kadang2 belum mandi.. tapi tak kesah lah.. tak susah pun nak kasi dia mandi.. dalam pukul 12 tengahari tu (waktu Qaisara minum susu) tetiba ada orang bagi salam. aku pun dengan pantasTheBest! pergi buka pintu sebab aku tau dah tu mesti kakak ipar aku (ibu kepada MaliQe) diorang datang rumah aku adelaaa sampai pukul 2 lebih mcm tu.. pastu terus gerak pegi airport. bermula lah tugas aku :)))))
mula2 tak susah pun. tapi bila sampai waktu dak maliQe nak tidur. mula lah dia buat perangai. nangisss je ! kakak aku ada pesan kalau dak maliQe ni nangis kene dukung :) so aku pun dukung lah. ye memang dia senyap.. tapi sampai bila nak kene dukung kan.. alih2 dapat kat bapak aku.. bapak aku terus sumbat dia dalam buaian :) hamek kau lena dia beradu dalam tu..

dak maliQe ni tidur sekejap2 je.. kene selalu tengok2 dia.. yang Qaisara tu tak kesah sangat sebab dah biasa jaga.. malam pulak tidur lambat pukul 12 malam baru nak tidur si maliQe tuuu.. yang Qaisara nye dah balik rumah.. cerita sekarang memang aku akan lebih banyak kan cerita pasal dak maliQe.. hehehe T_T

SABTU, 26 Feb 2011

harini yakni hari sabtu aku sepatutnye ada reunion dengan kawan2 sekolah rendah.. agak pusing gak ah aku fikir cemana nak pergi reunion dengan 2 orang bayi.. last2 memang rezeki aku nak jumpa kawan2 sekolah 
(ke rezeki kwn2 aku nak jumpa aku T_T) 
kakak aku yang second balik awal.. aku pun on jelah pergi reunion tu :)BEST GILOS HOKAYY REUNION KITORANG TU!! okay nanti aku cerita :) tengok lah sebulan dua lagi ke.. bhaha


dah semalam tidur nye lambat, bangun nye pun lambat jugak lah kan.. ce tengok jam kat gambar tu pukul 8.10 pagi! dia tak bangun lagi waktu ni.. ni dak maliQe.. untung jugak dia ni.. malam tak terjaga pun.. tapi tidur tak lena.. kejap2 gerak kejap2 gerak.. aku pun ikut tak lena gak.. sebab kakak aku cakap aku tidur lasak! cuak gak ah aku kang tetiba esok aku bangun pagi tengok2 baby nye takda dah tidur kat lantai sebab kena terajang T_T huaaaaauhuhaaa

waktu hari yang sama ni dak maliQe ni dah okay dah.. takda nangis2 lagi.. mungkin yg semalam dia duk nangis sebab tak berapa kenal lagi tak pun tak berapa nak biasa duduk rumah aku T_T hehehe

dalam pukul 2 aku tinggalkan dua orang bayi comel ni dengan kakak aku.. dia ah yang jaga 2 orang bayi no dalam masa 3 jam kot. lebih kurang ah.. mak oii waktu ni memang mencabar minda sungguh! bayangkan kena jaga dua baby sorang diri.. agak penat gak ah.. sebaik bukan aku yang alami bende ni :D :D 

pastu malam dak maliQe tidur awal.. pukul 10 dah lelap dah..

AHAD 27 Feb 2011

tidur awal bangun awal :) dalam pukul 6 pagi dah terjaga dah tahuk! bagus kan :) mungkin dak maliQe ni dapat rasa yang parents dia dah nak balik kot.. tu yg bangun awal tu..
pastu mcm biasa bagi dia mandi.. lepas mandi tidur balik.. huahua senang nyeeee tapi waktu nak bagi tidur tu ada agak payah sikit.. sebab nak kene dukung kan T_T

sampai dah nak petang2 tu pampers dia pulak habis.. sebaik pampers Qaisara ada lagi.. pakai bedal je ah pampers Qaisara.. dan2 tu pulak flight parents dak maliQe ni delay.. alamat nye diorang datang esok pagi (isnin) okay tak pe lah dengan hati yang rela aku pun tidur lah sekali lagi dengan maliQe

ISNIN 28 Feb 2011 

haaa yang ni memang tak boley nak elak.. tetiba susu pulak habisss!!! takda alternatif lain.. guna je lah susu Qaisara :D :D hahaha dak maliQe minum sekali je.. kali kedua nak bagi dia minum hareemm taknak dah.. tak sedap letteww minum susu murah.. ye laa susu dia kan susu maheeeii (mahal) bahaha 
dalam pukul 11 macam tu parents dak maliQe pun sampai rumah aku... diorang lepak2 jap pastu baru balik.. bawa cheese kek dari KARTIKA SARI bhaii :) sedap gak ah kek nye.. tapi ada lagi dalam peti ais. takda sape usik T_T haha

harini dah 2 MAC perghhh aku cerita, cerita basi rupanya :) tapi pedulik hape aku.. aku nak cerita gak.. ada udang di sebalik mee sebenarnye cerita aku ni :) 

AKU NAK MINTA JASA BAIK KORANG2 SEMUA NI (yang baca blog aku)

TOLONG LAH AKU VOTE GAMBAR ANAK BUAH AKU YEEEE :) AKU MERAYU SANGAT2! TOLONG LAH AKU. TOLONG AKU! 
kang aku suruh Ana Raffali nyanyi lagu tolong ingatkan aku kang ada pulak muntah hijau dengar dia nyanyi.. 

cara nye senang jeeee

(vote/like this photo)

senang je kan??


gambar ni aku pertaruhkan masuk contest babymanja... awwwww
harap2 ada lah rezeki aku T.T hehe rezeki anak2 :)))))

yang penting sekali aku nak cakap memang aku akan respect sungguh2 sesiapa yang ada baby kembar dua kembar tiga.. ingat senang ke nak jaga baby banyak2.. payah... payah.. lagi2 kalau jaga sorang.. hoammjayyy tak terkata penat nyee..  susah memang tak ah.. tapi penat tuuuu sape je yang dapat rasa :)

tapi takpe lah kan... susah susah sekarang.. senang senang di kemudian hari.. aku doakan agar kawan2 blog aku yang ada ramai anak, dapat jaga anak2 mereka dengan sempurna. amin :)

**jangan lupa vote untuk baby contest aku tu yeeee . thank youuu korangggg :)  KORANG MEMANG SPORTING HABIS AHH!



** tolong aku klik iklan ni sekali ye. terima kasih korang :))))

Monday, 28 February 2011

SEMUA dok gebang pasal heartbeat!

*scroll kebawah terus kalau taknak baca*







mesti ramai punya dah tau pasal ni.. cuma mungkin tak diketengahkan lagi.. apa kata korang join benda ni.. best  tau! aku yang teruja lebih pulak :D

dia tak ganggu nuffnang kita. jangan risau!

aku pun baru je lagi buat bende ni.. saje nak promote.. hehehe

ni aku copy paste dari entry 


1. klik link ni kalau nak join --->  sign up HB! Affiliate to enjoy free give

(korang right click je ah supaya tak ganggu pembelajaran kora tu ye) hehe



2. klik "create account"






3. klik "create account" pada bahagian "new customer"




4. Isi semua details yang diperlukan di "My Account Information".. Pastue tekan Continue..






5. Dah berjaya.. Klik "Join HB! Affiliate"..







6. Klik perkataan "Online Application"..







7. Isi details yang diperlukan... Pastue tekan "Continue".. Pasal Payment tue boleh pilih bayaran melalui cek, transfer atau isi kemudian pon boleh....Cute Mum pilih isi kemudian..






8. Ok.. Dah siap...






Anda dah berjaya menjadi Ahli AffiliateHB!... Step seterusnya letak Kod Banner kat blog... Yang tue kejap lagi Cute Mum tunjukkan caranya yer...

"Selamat BerHeartBeat!... Jom join cepat..."

p/s: Sesiapa yang nak copy paste tutorial nie boleh sahaja... Cuma linkkan kepada Cute Mum yer... TQ..





** kalau dah buat segala benda yang kat atas ni.. skodeng entry ni pulak untuk tau cemana nak letak banner heartbeat ni okay!



kalau suka boleh lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...